Środa, 22.05.2019

Piotr Bobak rezygnuje ze stanowiska wiceburmistrza Nysy

• 19.02.2019, 15:54 (aktualizacja 19.02.2019 16:18)
  • redakcja RTO
Piotr Bobak rezygnuje ze stanowiska wiceburmistrza Nysy
Dzięki temu zachowa mandat radnego powiatowego, jaki udało mu się zdobyć startując z listy komitetu wyborczego POWIAT TO LUDZIE - KORDIAN KOLBIARZ. Poniedziałek 18 lutego był ostatnim dniem na podjęcie tej decyzji, tj. 3 miesiące po zaprzysiężeniu na radnego.

Radni komitetu weszli do rządzącej koalicji z PIS i Forum Samorządowym 2002. Przypadły im funkcje etatowego członka zarządu (Joanna Burska) i przewodniczącego rady (Bogdan Wyczałkowski).

Jeszcze nie udało nam się porozmawiać z Piotrem Bobakiem. W rozmowie z sekretarzem gminy Elwirą Ślimak dowiedzieliśmy się, że burmistrz Kolbiarz powoła nowego wiceburmistrza do końca tygodnia. Elwira Ślimak przyznała, że jest zainteresowana tym stanowiskiem. Dodała także, że jest jednym z wielu potencjalnych kandydatów.

Czy może dojść do roszady na stanowiskach, w której Piotr Bobak zostanie powołany na stanowisko sekretarza, a Elwira Ślimak wiceburmistrza? Tego nie wiemy, ale takie rozwiązanie pozwoliłoby zachować Piotrowi Bobakowi mandat radnego powiatowego równocześnie ze stanowiskiem samorządowym, bowiem ustawa o samorządzie gminnym pozwala na łączenie stanowiska sekretarza ze stanowiskiem radnego w innym organie samorządowym. Niedozwolone jest natomiast łączenie stanowiska wiceburmistrza z radnym w innym samorządzie.

Podobna sytuacja nastąpiła po wyborach w 2015 roku, kiedy Szymon Pleszczak z Głuchołaz zaprezentowany jako kandydat na wiceburmistrza musiałby zrezygnować z mandatu radnego gminy Głuchołazy, czego nie zrobił, tym samym tracąc możliwość powołania na wiceburmistrza Nysy.

redakcja RTO
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (4)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Kroll
Kroll 25.02.2019, 13:37
Puls biznesu ( www.pb.pl ) opublikował 24.02.2019r., że Bobak jest winny naruszenia dyscypliny finansów publicznych po jego odwołaniu i dostał naganę, bez przetargu zlecił prace za ponad milion w hali, ciekawe**************, ale to już prokurator się dowie. Dlatego tak chętnie rezygnuje z wice burmistrza. Żeby tylko nie dostał zakazu pełnienia funkcji publicznych po pociągnie za sobą Kolbiarza który o wszystkim wiedział. Jeszcze będą z tego niezłe jaja
bobek
bobek 20.02.2019, 10:45
Same tuzy , króciutka ławka Kolbiarza, nie ma się kim obstawić , no to liczymy na duży wywiad ze wschodzącą gwiazdą Elwirką - Carycą
Lola
Lola 19.02.2019, 18:54
Elwira na wicka to chyba zart pryma a prylis jest zawsze 1kwietnia.eee

356b6748n5o
356b6748n5o 19.02.2019, 18:02
Przegrupowanie w armii Kolbiego, Panna Elwira idzie na wicka, a najlepsiejszy kolega maratończyk idzie na gminną sekretarkę.
Ciekawe jest to jaka pensyję otrzymają bo :
Bobok - za 2017 - 128.524,40 ZŁ miał więcej
Elwira sekretarz - brak danych sekteraż dopiero od listopada 2017