Piątek, 20.09.2019

Czesław Biłobran odwołany ze stanowiska prezesa NEC

• 05.09.2019, 14:13 (aktualizacja 06.09.2019, 10:51)
  • redakcja RTO
Czesław Biłobran odwołany ze stanowiska prezesa NEC
Decyzję o odwołaniu prezesa podjęła rada nadzorcza spółki w środę (04.09). - Czesław Biłobran według nieoficjalnych informacji od wczoraj przebywa na L4.

Powodem odwołania brak porozumienia

Burmistrz Nysy poinformował, że zakończenie współpracy z Czesławem Biłobranem (PSL)  to jego własna decyzja. Burmistrz zamierza przywrócić większą kontrolę właścicielską nad spółką i jak podkreślił, zależy mu na tym by NEC podobnie jak inne spółki należące do gminy realizowały wspólna politykę na rzecz gminy, czego najwyraźniej nie chciał się poddać były wicestarosta. Na dzień dzisiejszy spółką kieruje Prokurent Z-ca  Dyrektor d/s Technicznych Krzysztof Leśniewski.

Czesław Biłobran w ostatnich dniach wycofał swoja kandydaturę do senatu. Decyzja ta motywowana była ustaleniami opozycji KO, PSL SLD by nie konkurować pomiędzy sobą w jednych okręgach wyborczych. Kandydatem opozycji w naszym okręgu został Jan Woźniak burmistrz Otmuchowa, były członek PZPR i bohater skandalu z wysyłaniem służbowych SMSów, sprzed kilku miesięcy.

____________________________________________________________________________________________________________________
czytaj także:

Hit! - Burmistrz Jan Woźniak grozi dziennikarzowi rozbiciem kamery, bo... sam na siebie wysyłał płatne SMSy z służbowego telefonu.

Śledztwo prokuratury.

Czesław Biłobran podobnie jak kolega z SLD nie uniknął w ostatnim czasie skandali. Właśnie teraz toczy się śledztwo prokuratury
w sprawie prawdopodobnego przekroczenia uprawnień w celu osiągnięcia korzyści majątkowej przy okazji rozliczania delegacji zagranicznych w czasie gdy piastował stanowisko Starosty Powiatu Nyskiego.

Dodatkowymi bohaterami tego skandalu są Piotr Woźniak, były wicestarosta nyski i Mirosław Aranowicz, były przewodniczący rady powiatu nyskiego. Woźniak junior (przewodniczący opolskiego SLD) jest synem burmistrza Otmuchowa i dwójką na liście do Sejmu z SLD. Aranowicz po przegranych wyborach w 2018 roku nie dostał się do rady powiatu i został zatrudniony przez Biłobrana w spółce NEC. Dyrektor Leśniewski pytany o Aranowicza stwierdził, że według jego wiedzy nie są na razie planowane dalsze zmiany kadrowe w spółce.

czytaj także:

Powiat zawiadomił oficjalnie prokuraturę. Delegacje Biłobrana, Woźniaka i Aranowicza idą do sprawdzenia.

redakcja RTO
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (3)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

czesio
czesio 06.09.2019, 13:05
Czesław zakładał biuro wycieczkowe? Czy może nie chciał łożyć na siatkówkę i dlatego Kordian go zdjął.
(tak czy inaczej to stary PSLowy partyjniak był)
Uwolnić Nysę.
Uwolnić Nysę. 05.09.2019, 15:31
Ciekawe, że w następnej kolejności Nysa uwolni się od Aranowicza, Wyczółkowskiego i Bogdanowskiego. A na końcu od Kolbiarza i jego haremu.
Rex666
Rex666 05.09.2019, 19:23
Taaaaa i przyjadą następni ..nigdy się nie uwolnimy.. jesteś naiwny...szkoda mi ciebie..😂😂🤣🤣😭😭

Pozostałe