Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 16:11

Herbaty zielone - wszystko, co należy wiedzieć

O tym, że herbata jest jednym z najbardziej zdrowych napojów, nie trzeba nikogo przekonywać. Towarzyszy ona posiłkom, pije się ją dla rozgrzania czy po prostu dla przyjemności. Istnieje wiele rodzajów herbat: czarna, czerwona, biała czy zielona. Właśnie na tej ostatniej zostanie skupiona uwaga. Czy herbaty zielone są korzystne dla zdrowia? Jakie są ich rodzaje? Na te i inne pytania odpowiedź w artykule poniżej.
  • 29.07.2022 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Herbaty zielone - wszystko, co należy wiedzieć

Zielona herbata – czyli jaka?

Pod nazwą zielona herbata kryje się napój wytwarzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej poddanych procesowi oksydacji w minimalnym stopniu. Pochodzi ona z Chin, skąd rozpowszechniła się praktycznie na cały świat. Herbaty zielone odznaczają się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Uważa się, że spowalniają starzenie się organizmu| zapobiegają powstawaniu niektórych rodzajów nowotworów| leczą stwardnienie rozsiane. Przyspieszają także metabolizm i usprawniają procesy immunologiczne. Jest także dobra wiadomość dla osób, które potrzebują rozbudzenia – zielona herbata zawiera kofeinę, choć jest jej mniej niż w przypadku kawy. 1 litr zielonej herbaty zawiera o połowę mniej kofeiny niż 1 litr kawy. Przy tak wielu zaletach, ciężko jest dziwić się popularności tego rodzaju herbat.

Jakie są rodzaje zielonej herbaty?

Herbaty zielone niejedno mają imię. Na rynku istnieje duża różnorodność ich gatunków. Różnią się one rodzajem obróbki, a więc także smakiem czy aromatem. Znajomość tych różnic pozwoli na dobranie gatunku odpowiedniego do własnych preferencji i znalezienie gatunku, który najbardziej trafia w nasze potrzeby. I pozwoli na kupno herbaty, która będzie nam najbardziej smakowała. Jakie są więc gatunki zielonej herbaty?

Sencha

Sencha jest rodzajem herbaty zielonej pochodzącym z Japonii. Jest to najpopularniejszy wariant w tym kraju – stanowi on około 80 procent produkcji. Listki tej herbaty mają charakterystyczny, podłużny kształt przypominający źdźbła trawy. Zbiera się je na przełomie kwietnia i maja, aby otrzymać napój.
Sencha charakteryzuje się sporą ilością teiny, więc ma właściwości pobudzające. W smaku przeważa nuta goryczki smak.

Genmaicha

Ten rodzaj herbaty nie jest znany szeroko poza Japonią. Nazwa po przetłumaczeniu oznacza „herbatę ryżową”. Genmaicha składa się z liści senchy lub banchy (herbaty wytwarzanej z tego samego rodzaju liści, co w przypadku Sechny, ale w późniejszych miesiącach) i prażonego brązowego ryżu. Dzięki temu ostatniemu składnikowi czasem można natknąć się na nazwę „Popcorn Tea”.
Genmaicha charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem, nieco przypominającym orzech.

Matcha

Kto w dzisiejszych czasach nie słyszał o matchy? Ten gatunek herbaty rozpowszechnił się w szybkim tempie| stał się ostatnio bardzo popularny| jest rozpoznawalny i smaczny| jest uwielbiany przez wszystkich.  Wytwarza się go ze sproszkowanych liści. Krzewy herbaty muszą zostać zakryte w momencie uprawy| ocienione specjalnymi matami bambusowymi podczas wzrostu, w celu uzyskania charakterystycznego smaku tej herbaty. Proces produkcji jest bardzo czasochłonny| zajmuje bardzo dużo czasu. Matcha jest największym źródłem antyoksydantów – substancji, które hamują  rozwój chorób i wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Obniża ona także poziom cholesterolu i pomaga w utrzymywaniu koncentracji. Te właściwości oraz niepowtarzalny smak sprawiają, że herbata jest uwielbiana przez wielu.

Herbaty zielone stają się coraz bardziej popularne ze względu na smak oraz właściwości zdrowotne. Cechuje je duża różnorodność gatunkowa. Warto zacząć pić herbaty zielone, ponieważ może to zdecydowanie poprawić stan zdrowia i samopoczucie.

--- Artykuł sponsorowany ---