Surowce spożywcze a poszczególne branże
Każda branża potrzebuje do produkcji określone surowce spożywcze. Mają one wpływ nie tylko na długość całego procesu, ale i na właściwości produktu końcowego. Dlatego jakość surowców także musi być bardzo dobra. Decydując się na współpracę z dystrybutorem, sprawdźmy, jakie składniki oferuje oraz jakie jest ich pochodzenie. Najwięksi krajowi dystrybutorzy współpracują bowiem z europejskimi producentami, którzy gwarantują wysoką jakość oraz bezpieczeństwo. Dla przykładu, branża mięsna będzie potrzebowała takich surowców jak białko wołowe i wieprzowe, fosforany, czy żelatyna. Branża mleczna natomiast zaopatruje się w skrobię kukurydzianą, kwas mlekowy i lecytynę słonecznikową.
Lecytyna – zdrowa i potrzebna
Myśląc o surowcach spożywczych, często mamy na myśli dodatki chemiczne, które niekorzystnie wpływają na spożywane przez nas produkty. Jednak w rzeczywistości stosuje się wiele naturalnych dodatków, które są także potrzebne naszemu organizmowi. Jednym z nich jest lecytyna. Jest to mieszanina związków tłuszczowych, w tym fosfolipidów. W przemyśle spożywczym wykorzystywana jest przy produkcji pieczywa, słodyczy, majonezu, czekolady, margaryny, a nawet makaronów. Dodanie jej do produktów sprawi, że skórka chleba będzie miękka i pozostanie świeża na dłużej. Lecytyna zapobiega także przyleganiu do naczyń i sklejaniu się produktu. Zawarta w pączkach sprawia, że odczuwamy je jako mniej tłuste. Jak się okazuje, lecytyna jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Poprawia bowiem koncentrację i pamięć, obniża także cholesterol i chroni wątrobę.
Surowce spożywcze – białko wieprzowe
Kolejnym pożytecznym surowcem jest białko wieprzowe. Uzyskuje się je ze skór wieprzowych i stosuje w branży mięsnej. Ma ono bowiem istotny wpływ na proces i jakość produktu. Kolagenowe białko wieprzowe przede wszystkim usprawnia obróbkę mięsa i jego masowanie. Dodany do mięsa, poprawia jego gryzalność i wzmacnia walory smakowe. Surowce spożywcze, takie jak białko wieprzowe, wpływają na wygląd wędlin, co może zdecydowanie wpłynąć na wzrost jej sprzedaży. Stosując takie dodatki ograniczamy również obecność niemięsnych składników, które obniżają całkowitą zawartość mięsa w produkcie.
Gdzie można kupić surowce spożywcze?
Jak wspomnieliśmy wcześniej, branża spożywcza wymaga więc surowców najwyższej jakości. Jedną z polskich firm, która dostarcza surowce spożywcze do krajowych zakładów, jest OQEMA. Zobacz tutaj, co oferuje. Co najważniejsze, możesz się z nią zapoznać bez wychodzenia z domu, co zdecydowanie przyspiesza proces nawiązania współpracy. Dystrybutorzy konstruują swoją ofertę tak, by była ona atrakcyjna dla każdej branży spożywczej. Surowce spożywcze są także dostępne w wersji bio eko, co jest szczególnie pożądane przez firmy produkujące żywność ekologiczną. Dzięki nim produkty końcowe mają rzeczywiście wiele wartości odżywczych.