Profesor Grażyna Cichosz, technolog żywności i specjalista bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia, w rozmowie z Rymanowskim Live ujawniła mechanizmy manipulacji w przemyśle spożywczym i systemie nadzoru żywności. Opowiedziała o tym, jak przez lata była nazywana "oszołomem" za podważanie tzw. "konsensusu tłuszczowego", a także o największym przekręcie dietetycznym, skutkach spożywania margaryn i obecnej jakości mięsa.
🤯 Konsensus Tłuszczowy: "Rzekomo Miażdżycotwórcze" Tłuszcze Zwierzęce
Profesor Cichosz przez lata spotykała się z odrzucaniem swoich publikacji, ponieważ były sprzeczne z "konsensusem tłuszczowym". Ten konsensus zakładał, że tłuszcze zwierzęce są szkodliwe, a roślinne prozdrowotne, mimo braku naukowych dowodów na poparcie tej tezy. Przełom nastąpił po publikacji jej referatu pt. "Rzekomo miażdżycotwórcze właściwości tłuszczu mlekowego" w Przeglądzie Lekarskim. Od tego czasu, po latach uporu, nastąpiła zmiana w postrzeganiu tłuszczów zwierzęcych, a sprzedaż masła rośnie, wypierając margarynę.
Masło, a nie margaryna, jest jednoznacznym wyborem. Jeden z głównych propagatorów margaryny, prof. Walter Willeck z Harvardu, po 20 latach wycofał się z tego stanowiska, uznając margaryny za "największą katastrofę przetwórstwa spożywczego wszechczasów". Utlenione oleje i margaryny są rakotwórcze (kancerogenne) i szkodliwe.
💣 Największy Przekręt Dietetyczny: Genetycznie Modyfikowana Soja
Zdaniem profesor Cichosz, największy przekręt dietetyczny XXI wieku rozpoczął się w latach 1994-1996 wraz z wprowadzeniem genetycznie modyfikowanej soi.
Szkodliwość: Nie trawimy 80% białek soi (globulin). Białka te uszkadzają kostki jelitowe, generują stany zapalne, zaburzają mikrobiom i przyczyniają się do powstawania chorób autoimmunologicznych (np. Hashimoto, nieswoiste zapalenia jelit), które 30 lat temu nie występowały na taką skalę.
Wszędobylskość: Genetycznie modyfikowana soja jest dodawana do mąki, słodyczy, deserów. Największe ilości wykorzystuje branża mięsna, ponieważ 1 kg koncentratu sojowego (o niskim koszcie) zastępuje 5 kg mięsa wołowego. W Polsce i Europie występuje w około 360 produktach.
Wpływ na zdrowie psychiczne: Uszkodzone i nieszczelne jelito (m.in. przez soję) pozwala na dostawanie się różnych białek i antygenów do krwi, a następnie do mózgu i centralnego układu nerwowego, co ma związek ze schorzeniami neurologicznymi i problemami natury psychicznej.
📈 Tłuszcze vs. Węglowodany: Insulina i Tycie
Profesor Cichosz wskazuje, że lansowana od lat 80. dieta wysokowęglowodanowa, zalecająca ograniczenie tłuszczu do 30% i zwiększenie węglowodanów do 55-60%, doprowadziła do epidemii otyłości i cukrzycy.
Tyjemy nie od kalorii, ale od insuliny. Tłuste jedzenie jest zdrowym jedzeniem. Diety wysokowęglowodanowe, mimo dowodów na ich niekorzystny wpływ, wciąż funkcjonują z powodu "biznesu i reklamy".
🥩 Jakość Mięsa i Iluzja Bezpieczeństwa
Wysokowydajne technologie w produkcji zwierzęcej, polegające na uwięzi i karmieniu najtańszą paszą (kukurydza, soja, zboża), skutkują niższą jakością mięsa i mleka.
Utrata Wartości: Mięso wołowe traci jedną trzecią wartości odżywczej już po 5 dniach przechowywania. W Polsce wołowina jest przechowywana do 14 dni, a po wejściu umowy Merkosur okres ten może wzrosnąć do 28 dni.
Wartość Mięsa: Mimo to, profesor podkreśla, że mięso zawiera składniki, których nie ma nigdzie indziej.
Bezpieczeństwo Żywnościowe: Kontrola żywności chroni interesy producenta, monitorując jedynie to, co mogłoby zaszkodzić natychmiastowo (np. infekcje bakteryjne, metale ciężkie). Natomiast toksyczność przewlekła, wynikająca z ciągłego podtruwania składnikami żywności, nie jest badana. Zdaniem profesor Cichosz, nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Polsce to "totalna iluzja".
Profesor Cichosz, na podstawie swoich doświadczeń, uważa, że konsument nie wie, co je. Przypomniała słowa swojego promotora: "najzdrowsze jest to, czego nie zjadamy

Napisz komentarz
Komentarze