Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 30 kwietnia 2024 07:06

Białko wieprzowe – kiedy znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym?

Proteiny są niezwykle ważną częścią naszej diety. Ich nieodpowiednia ilość może wpływać niekorzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Skąd więc powinniśmy je czerpać? Czy białko stosuje się także w przemyśle spożywczym?
  • 03.04.2020 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Białko wieprzowe – kiedy znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym?

Białko – jaka jest jego rola w organizmie?

Białko to jeden z podstawowych składników budulcowych naszego organizmu. Wchodzi w skład wielu enzymów, hormonów czy przeciwciał. Poza tym, uczestniczą one w przemianie materii, zapewniając jednocześnie prawidłowe działanie organizmu człowieka. Białka zapewniają nam chociażby prawidłowy rozwój, wzrost oraz regenerację uszkodzeń. Białka składają się z aminokwasów. Korzystając ze zróżnicowanej diety jesteśmy w stanie zapewnić sobie wszystkie niezbędne aminokwasy. Tylko w takiej sytuacji rola protein będzie mogła być w pełni realizowana.

Białko roślinne czy zwierzęce – które wybrać?

Może trudno nam w to uwierzyć, ale ciało człowieka mieści w sobie od dziesięciu do nawet czternastu kilogramów białka! Aż 300g z nich ulega także dobowej wymianie. Pełnowartościowym białkiem dla nas będzie to znajdujące się wyłącznie w produktach odzwierzęcych. Roślinne pozbawione jest bowiem kilku kluczowych aminokwasów. Poza tym, zawierają też błonnik i inhibitory trawienia, co utrudnia nam wchłanianie. Dlatego też nie możemy zapominać o tym, że białko roślinne nie jest w stanie zastąpić nam całkowicie tego zwierzęcego. Warto dlatego przyjrzeć się teraz stopniowi przyswajalności poszczególnych białek. Proteiny z mięsa przyswajamy w 96%, te pochodzące z mleka zaś w 90,5%. Natomiast w przypadku białka zawartego w kukurydzy współczynnik ten utrzymuje się na poziomie zaledwie 60%. Różnica jest więc znaczna. Jeśli więc zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, to powinniśmy pamiętać o łączeniu różnych źródeł białka w celu utrzymania właściwego poziomu. Białko możemy też czerpać z kurzych jaj, serów, drobiu czy ryb. Możliwości jest więc naprawdę wiele.

Białko wieprzowe – jak stosuje się je w przemyśle?

Bogatym i wartościowym źródłem protein jest również wieprzowina. Zawiera ona wysokogatunkowe białka, które są pełnowartościowe. Dla zobrazowania tych informacji podamy tu przykład uwielbianego przez Polaków kotleta schabowego. W jednej porcji takiego mięsa znajduje się aż 22% protein. Co więcej, mięso z konkretnych partii świni, takich jak golonka, jest dodatkowo wzbogacone o kolagen, który poprawia pracę mięśni i stawów. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Białko wieprzowe stosowane jest bowiem także w przemyśle spożywczym. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj http://oqema.pl/. Dodanie kolagenowego białka wieprzowego  nie tylko zredukuje ilość niemięsnych dodatków w produkcie, ale umożliwia również poprawę jego struktury czy wzmocnienia walorów smakowych. To właśnie m.in. dzięki niemu wędliny przyciągają klientów swa apetycznością. Białko wieprzowe wpływa pozytywnie także na gryzalność produktów czy ich plastrowanie. Jako dodatek do żywności skraca również czas obróbki czy masowania. Proces produkcyjny zyskuje więc wiele korzyści ze stosowania białka wieprzowego. Dystrybutorzy dbają zaś o dostarczanie jak najlepszej jakości dodatków, co potwierdzają liczne certyfikaty.

--- Artykuł sponsorowany ---